Vers van de Pers

Samengesteld door Marja Pals

Resultaat 1 - 10 (van 249)

 • IN DE BAN VAN DE BAND

  12 december 2018

  Catalogus bij de overzichtstentoonstelling van het werk van handboekbinder Geert van Daal in The Embassy of Free Mind, ‘Het huis met de hoofden’ te Amsterdam (28-09 t/m 24-11- 2018). Geert van Daal (1941) maakt al sinds 1983 boekbanden en luxe cassettes voor de collectie Bibliotheca Philosophica Hermetica, verzameld door Joost R. Ritman. Hij maakt daarbij gebruik van luxe leersoorten, perkament en veelal door hem zelf gemaakte marmerpapieren. Als gerenommeerde handvergulder gebruikt hij voor de decoraties...

  Bekijk details van IN DE BAN VAN DE BAND

 • TUSSEN DIJKSTOEL EN DORPSPOLDER, DE 474 VOORLOPERS VAN WATERSCHAP RIVIERENLAND 1273-2005

  12 december 2018

  Dijkstoelen, Heemraadschappen, Commissies en Polderdistricten - waterschappen hadden eeuwenlang klinkende namen. In 1950 waren er in het rivierengebied nog 277 organisaties actief in het waterbeheer. Vele kleine polderbesturen, die vaak per dorp de afwatering regelden. In de vorige eeuw fuseerden zij tot steeds grotere organisaties. In 2002 begon de laatste fusie van voorlopers als Hoogheemraadschap Alm & Biesbosch en Polderdistrict Betuwe.

  Bekijk details van TUSSEN DIJKSTOEL EN DORPSPOLDER, DE 474 VOORLOPERS VAN WATERSCHAP RIVIERENLAND 1273-2005

 • DE MODERNE DEVOTIE, SPIRITUALITEIT EN CULTUUR VANAF DE LATE MIDDELEEUWEN

  12 december 2018

  De Moderne Devotie is een van de meest invloedrijke initiatieven uit de Nederlandse geschiedenis. Dit is het eerste overzichtswerk waarin deze laatmiddeleeuwse beweging in een bredere historische context wordt geplaatst. Met aandacht voor haar Europese uitstraling, inspiratiebronnen, parallelle stromingen, de beeldvorming door de eeuwen heen en de Moderne Devotie nu. In honderd korte verhalen maakt de lezer kennis met de mensen achter dit succesverhaal, hun literatuur, kunst en cultuur vanaf het...

  Bekijk details van DE MODERNE DEVOTIE, SPIRITUALITEIT EN CULTUUR VANAF DE LATE MIDDELEEUWEN

 • SPITFIRE PR IB N3069 NOW OVERDUE

  3 december 2018

  Royal Air Force, pilot’s flying log book. A well researched and documented biography about the bravery and pioneering work of a young RAF pilot, C.M. Wheatley, flying unarmed photographic reconnaissance Spitfires during the very early stages of WW2.

  Bekijk details van SPITFIRE PR IB N3069 NOW OVERDUE

 • NEDERLAAG TE ARNHEM, DE ONDERGANG VAN DE 1E BRITSE AIRBORNE DIVISIE IN SEPTEMBER 1944

  30 november 2018

  Luitenant Jack Reynolds van het South Staffordshire Regiment maakt zijn gevoelens kenbaar tegenover een Duitse fotograaf nadat hij gevangen genomen was in Arnhem tijdens operatie Market Garden. 19 september 1944. De Britten waren verslagen maar hun spirit was er nog steeds. Gebaseerd op het hoofdstuk 'De Heksenketel' uit het boek 'Een brug te ver'.

  Bekijk details van NEDERLAAG TE ARNHEM, DE ONDERGANG VAN DE 1E BRITSE AIRBORNE DIVISIE IN SEPTEMBER 1944

 • ATLAS VAN NEDERLAND IN HET HOLOCEEN, LANDSCHAP EN BEWONING VANAF DE LAATSTE IJSTIJD TOT NU

  30 november 2018

  De Atlas van Nederland in het Holoceen bestaat uit bijzondere kaarten, aangevuld met archeologische en historische informatie. Voor elf verschillende momenten sinds de IJstijd geven deze kaarten de oude geografische situatie weer, op basis van tienduizenden boringen en nieuw, geologisch, bodemkundig en archeologisch onderzoek. Deze schitterende atlas geeft daarnaast een verrassend beeld van de positie van de mens in het landschap.

  Bekijk details van ATLAS VAN NEDERLAND IN HET HOLOCEEN, LANDSCHAP EN BEWONING VANAF DE LAATSTE IJSTIJD TOT NU

 • LEVEN IN ARNHEM IN DE JAREN 70

  30 november 2018

  Arnhem in de jaren 70 kunnen we omschrijven als een onrustige stad met veel demonstraties, problemen rond de Nieuwe Brug, spectaculaire branden en ruzie in de gemeenteraad. Verder waren er acties vanwege de loodvergiftiging rond Billiton, en was er veel rumoer in Klarendal. Op het gebied van ontspanning kon men goed terecht op de Korenmarkt en in twee nieuwe centra: de Stokvishal en de Rijnhal. Op popgebied was veel geconcentreerd rond Moan en Long Tall Ernie and the Shakers. Er waren manifestaties...

  Bekijk details van LEVEN IN ARNHEM IN DE JAREN 70

 • DE ELISABETH, PRAKTISCHE RECEPTEN VAN DE HUISHOUDSCHOOL MARIAKROON UIT CULEMBORG

  30 november 2018

  In Culemborg werd aan de Ridderstraat in 1899 de eerste katholieke huishoudschool van Nederland geopend. Naast wassen, strijken en schoonmaken, leerden de meisjes koken. En goed ook. Daarvoor verantwoordelijk was ‘soeur’ Marie die als auteur het pseudoniem ‘Elisabeth’ aannam (of opgeplakt kreeg, dat is niet duidelijk). De ruim 1400 recepten uit de laatste druk van het Culemborgse kookboek (1952) zijn voor de huidige tijd geschikt gemaakt.

  Bekijk details van DE ELISABETH, PRAKTISCHE RECEPTEN VAN DE HUISHOUDSCHOOL MARIAKROON UIT CULEMBORG

 • ‘ZIJ WAREN VAN GROOTE EN ZWARE STEENEN’ RECENT ONDERZOEK OP HET GEBIED VAN KASTELEN EN BUITENPLAATSEN IN NEDERLAND

  26 november 2018

  De geschiedenis van kastelen en historische buitenplaatsen levert altijd weer nieuwe artikelen en informatie op. Dat bewijst ook de eerste bundel van de ‘Stichting Kastelenstudies Nederland’ (SKN). De SKN heeft als doel het bevorderen en publiceren van wetenschappelijk onderzoek naar kastelen, buitenplaatsen en het hieraan gerelateerd historisch groen. Een uniek naslagwerk en een must voor iedereen die belangstelling heeft voor kastelen en buitenplaatsen.

  Bekijk details van ‘ZIJ WAREN VAN GROOTE EN ZWARE STEENEN’ RECENT ONDERZOEK OP HET GEBIED VAN KASTELEN EN BUITENPLAATSEN IN NEDERLAND

 • VAN DUIVELSHUIS TOT STADSTHEATER, MONUMENTEN VAN BESTUUR EN CULTUUR IN ARNHEM

  26 november 2018

  In dit deel van de Arnhemse Monumentenreeks wordt aandacht besteed aan verschillende monumentale ontwerpen van en voor bestuur en cultuur. Gebouwen zoals het Duivelshuis, het stadhuis, de Waag, de Korenbeurs en de verrassend vele theaters die de stad rijk is. Veelal iconische gebouwen die iedere Arnhemmer wel kent, soms verborgen parels. Stuk voor stuk zijn het beeldbepalende getuigen van de stedelijke ontwikkeling, momentopnamen van bouwkunst en maatschappelijke opvattingen.

  Bekijk details van VAN DUIVELSHUIS TOT STADSTHEATER, MONUMENTEN VAN BESTUUR EN CULTUUR IN ARNHEM