de Gelderland collectie

Zoek je informatie over Gelderland in woord, beeld of geluid? In onze collectie vind je:

Oude drukken en handschriften

Onze materialen van vóór 1900 vindt u in deze bijzondere deelcollectie. De meeste oude drukken en een deel van de handschriftencollectie staan in onze catalogus.

Op vertoon van een geldig legitimatiebewijs is het in principe mogelijk onderdelen van de collectie in te zien (m.u.v. zondag). Daarnaast worden regelmatig objecten uit de collectie tentoongesteld. 

Uitgelicht: Arnhem

Genealogie

Benieuwd naar jouw familiegeschiedenis?
De Gelderland Bibliotheek heeft bouwstenen en concrete bronnen voor je stamboomonderzoek. In onze collectie genealogie en heraldiek vindt je standaardwerken en tijdschriften. Ook voor publicaties als transcripties van doop-, trouw- en begraafboeken van veel Gelderse plaatsen, wapenboeken en publicaties van kadastrale kaarten van 1832 kan je bij ons terecht.

Gelderse kranten

Bekijk het nieuws-van-toen in de krantencollectie. Onze collectie bestaat uit 200 kranten, waarvan zestig titels uniek in Nederland.

Ontdek oproepen van mensen die tijdens de evacuatie uit Arnhem in 1944 hun zoekgeraakte familieleden zochten of verzamel alle uitslagen van jouw favoriete Gelderse voetbalteam. En natuurlijk nog veel meer …

Materialen aanvragen

Kranten, tijdschriftjaargangen en jaarboeken in ons externe magazijn kan je (ook) online bij ons opvragen.  

Gelderse tijdschriften

Is er ooit een artikel over de molen in jouw dorp geweest? Je vindt het bij ons! De meeste tijdschriften over Gelderland kan je in de Gelderland Bibliotheek lezen. Tijdschriftartikelen die relevant zijn voor de Gelderse geschiedenis zijn afzonderlijk in onze catalogus vermeld. 

Market Garden

Een belangrijk onderdeel van de Gelderland Bibliotheek is de Collectie Market Garden met meer dan 2800 titels. Operatie Market Garden voltrok zich tussen 17 en 26 september 1944.

An important section of the Gelderland Library is the Market Garden collection. Operation Market Garden took place between September 17 - 26 1944.

Gelderland in beeld

In onze gedigitaliseerde collectie vind je ruim 60.000 Gelderse afbeeldingen. Ansichtkaarten, landkaarten, gravures en foto’s... zoek en misschien vind je zelfs de straat met het huis van je grootouders!

Mijn Gelderland

Lees verhalen uit de geschiedenis van Gelderland op Mijn Gelderland. Je kunt zoeken op algemene en typerende Gelderse onderwerpen zoals geloof, zorg, oorlog, volkscultuur en onderwijs. Ook vind je veel informatie over het Gelderse roerende en onroerende erfgoed.

Ben je geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog? De website Gelderland 1940-1945 maakt je wegwijs in de archieven en collecties van de Gelderland Bibliotheek en het Gelders Archief.

Uitgelicht: Tweede Wereldoorlog in Gelderland

 • Pegasus & Kamp Mooi-land

  Nico Schuurman

  Ballonstrip.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Pegasus & Kamp Mooi-land

 • De Slag om Arnhem

  Antony Beevor

  Historisch overzicht van de geallieerde luchtlandingsoperaties in september 1944 op Nederlands grondgebied.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De Slag om Arnhem

 • Engel van Arnhem

  Kate ter Horst

  Herinneringen van de Arnhemse huisvrouw (1902-1992) die tijdens de Slag om Arnhem in september 1944 gewonde Britse militairen verzorgde in haar huis dat als EHBO-post fungeerde.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Engel van Arnhem

 • De ramp in het Roode Dorp

  Gerard Olinga

  Speurtocht naar de daders van een bombardement op Wageningen in 1943.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De ramp in het Roode Dorp

 • Poppenkind

  Carolien Cramer

  De ervaringen van jong meisje in Nijmegen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Poppenkind