Het geheugen van Nederland

Volgende Vorige 1 van 10

Albuminscriptie

Vanaf 1945 werd er gewerkt aan de bebouwing van het “nieuwe land”, de in 1942drooggemalen Noordoostpolder.

  1. Vanaf 1945 werd er gewerkt aan de bebouwing van het “nieuwe land”, de in 1942drooggemalen Noordoostpolder. (actief)
  2. Hendrik Marsman pakte het schrijven van zijn eerste roman, De dood van AngèleDegroux, serieus aan; hij bedacht karaktereigenschappen voor de hoofdpersonages.
  3. In het gedicht Vera Janacopoulos van Jan Engelman is de klank van de woordenbijna net zo belangrijk als hun betekenis.
  4. Een gedicht als Holland van Marsman suggereert een diepe verbondenheid tussende dichter en het polderland (‘dit is mijn land, mijn volk. / dit is de ruimte,waarin ik wil klinken.’).
  5. Inspiratie voor het gedicht En Rade vond Jan Engelman in een film van een vriend Cavalcanti.
  6. Het schrijven van een novelle of roman bleek voor de dichter Hendrik Marsmaneen te zware opgave. Zijn vriend Eddy du Perron deed veel moeite om te reddenwat er te redden viel.
  7. Niets is zo moeilijk als het schrijven van een eerste zin. De beginregel van het eerste sonnet van de Mathildecyclus van Jacques Perk is in allerlei varianten overgeleverd.
  8. De zelfmoord van Anna Witsen, zus van de schilder Willem Witsen, maakte in1889 een diepe indruk op dichter Herman Gorter.
  9. Maar liefst twee keer probeerde Eddy du Perron de roman De dood van Angèle Degroux van Henny Marsman onherstelbaar te verbeteren.
  10. Voor het vriendenboek van René Radermacher Schorer maakte Charley Toorop een tekening in zwart krijt van een imposant beeldhouwwerk.